Οι 9 καλύτερες συμβουλές για αρχάριους στο βελονάκι

Πριν από μερικές μέρες μια αγαπημένη φίλη, με ρώτησε αν είναι εύκολο να μάθει να πλέκει με το βελονάκι. Λόγω δουλειάς, ο χρόνος της είναι πολύ περιορισμένος και όλο το αναβάλλει, φοβούμενη ότι δεν θα τα καταφέρει ή ότι θα της πάρει αρκετό καιρό.

Αν αισθάνεστε το ίδιο με τη φίλη μου, χαλαρώστε και διαβάστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, για να είστε προετοιμασμένοι και για να κερδίσετε χρόνο.

  1. Νήμα

Αγοράστε ένα οικονομικό νήμα, ανοιχτού χρώματος (μέτριου προς χονδρού πάχους) και αντίστοιχο βελονάκι. Θα πρότεινα ένα ακρυλικό νήμα που να πλέκεται με βελονάκι (κατά προτίμηση μεταλλικό, για να γλιστράει) μεγαλύτερο των 5 χιλιοστών. Ιδανικά 6-7. Είναι σίγουρο ότι θα κάνετε λάθη και θα πειραματιστείτε αρκετά. Επομένως δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

  1. Πώς να κρατάω το νήμα και το βελονάκι

Αυτό ήταν, όσο και αν ακούγεται παράξενο, κάπως περίπλοκο για μένα στην αρχή. Χρειάζονται πολλές επαναλήψεις και αρκετή υπομονή, μέχρι να συνηθίσουν τα δάχτυλα.

  1. Εξάσκηση και τελειοποίηση των βασικών πλέξεων

Είναι απαραίτητο να ασχοληθείτε αρκετά με τις βασικές πλέξεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι χάσιμο χρόνου. Δοκιμάστε να εξοικειωθείτε με το άριχτο γαϊτανάκι, το μισό ποδαράκι και ποδαράκι, μέχρι να αποκτήσετε άνεση. Θα μπορούσατε για αρχή να φτιάξετε τετράγωνα ή ορθογώνια δείγματα, τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε π.χ. ως σουβέρ.

  1. Υπομονή

Ναι, όσο κι αν ακούγεται βαρετό, πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα χωρίς βιασύνη. Μαθαίνετε ένα καινούργιο υπέροχο χόμπι, μία νέα δεξιότητα και όσο πιο πολλή υπομονή έχετε τόσο πιο κερδισμένοι θα είστε στη συνέχεια.

  1. Πλέξτε πιο χαλαρά την αλυσίδα βάσης ή χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο βελονάκι για την αλυσίδα Βάσης

Συνήθως (και για μεγάλο διάστημα μέχρι να συνηθίσουν τα χέρια), πλέκουμε μια σφιχτή αλυσίδα βάσης, ενώ οι επόμενες σειρές είναι αναλογικά πιο χαλαρές, με αποτέλεσμα το δείγμα να μαζεύει κάτω και να ανοίγει στις επόμενες σειρές. Επίσης, όταν πλέκουμε πολύ σφιχτά, δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε που πρέπει να μπει το βελονάκι (ειδικά στο τέλος).

  1. Προσοχή στην αλυσίδα της στροφής

Εδώ θα χρειαστεί να μελετήσουμε λίγο. Κάθε πλέξη έχει δικό της αριθμό για αλυσίδα της στροφής. Π.χ. το άριχτο γαϊτανάκι έχει 1 αλυσίδα της στροφής, το μισό ποδαράκι 2, το ποδαράκι 3, το διπλό ποδαράκι 4 κλπ.

  1. Που βάζουμε το βελονάκι στην αρχή και που στο τέλος

Επίσης κι εδώ χρειάζεται λίγη μελέτη, όπως και προηγουμένως και ειδικά στον τελευταίο πόντο, που καμιά φορά δεν διακρίνεται εύκολα. Στο σημείο αυτό θα χρειαστεί να μάθουμε να μετράμε τους πόντους.

  1. Τι σχέδιο να επιλέξω

Όλοι έχουμε τη διάθεση να ξεκινήσουμε με κάποιο απαιτητικό και μεγάλο σχέδιο, γιατί απλά δεν κρατιόμαστε και επειδή θέλουμε να φτιάξουμε πράγματα για εμάς και την οικογένειά μας. Σε αυτό το σημείο πρέπει πάλι να κάνουμε υπομονή και να μη βιαστούμε να επιλέξουμε πολύπλοκα έργα. Ξεκινήστε με μικρά, σύντομα και εύκολα σχέδια, που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σας, όπως με τον πανεύκολο γιακά.

  1. Συμβουλή για να κρύψω το νήμα

Αν αναρωτιέστε πώς θα κρύψετε το νήμα, ώστε οι άκρες να παραμένουν στη θέση τους, ακολουθήστε αυτή την πανέξυπνη συμβουλή. Κρύψτε τις άκρες κάθετα, όταν το πλεκτό τεντώνεται οριζόντια.

 

Καλή σας διασκέδαση ή μάλλον καλή σας ξεκούραση!

 

Κατηγορία: Blog

Αφήστε το σχόλιό σας