Έξυπνο πλεκτό φακελάκι λεβάντας (Smart crochet lavender sachets)

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και τα αρώματα από τις ανθισμένες λεμονιές, τριγύρω, μας το θυμίζουν καθημερινά. Για πολλούς ενοχλητικά, για άλλους μεθυστικά, το σίγουρο είναι ότι κάποια από αυτά τα αρώματα, προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας και καθαριότητας, την οποία θα θέλαμε με κάποιο τρόπο να “κλειδώσουμε” και στο σπίτι μας.

Και μιλώντας για καθαριότητα και φρεσκάδα, το κατάλληλο βότανο με το κλασικό λουλουδάτο άρωμα, που σκέφτομαι δεν είναι άλλο από τη λεβάντα.

Ανέκαθεν χρησιμοποιούσα λεβάντα, (λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο στο πλυντήριο, αντί για χημικά μαλακτικά) και το πιο απλό, σακουλάκια-πουγκί (του εμπορίου, δηλαδή συνθετικά μάλλον), τα οποια γέμιζα με λεβάντα και τα έβαζα στις ντουλάπες ή ακόμα έπαιρνα και μαζί μου στη δουλειά , όταν χρειαζόμουν επιπλέον τόνωση.

Τα παρακάτω φακελάκια λεβάντας που έφτιαξα, είναι μια πολύ απλή, ευχάριστη και χρήσιμη κατασκευή. Εξωτερικά, επέλεξα βαμβακερά νήματα, όσο για το εσωτερικό …μια έκπληξη! Ας δούμε, λοιπόν πως γίνονται:

Υλικά:

 • Νήμα: 100 % βαμβακερό (50 γραμ. / 125 μ.) μικρή ποσότητα από 2 διαφορετικά χρώματα που να συνδυάζονται μεταξύ τους)

 • Βελονάκι Νο 5

 • Φίλτρο τσαγιού (μέγεθος large)

 • Αποξηραμένη λεβάντα (τόση ποσότητα, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στο φίλτρο τσαγιού)

 • Βελόνα

 • Ψαλίδι

 • Μεζούρα ή χάρακα

Συντομογραφίες:

 • Αλυσίδα (γ.σ.α.)

 • Άριχτο γαιτανάκι (αρ. γ.)

 • ΚΠ (καλή πλευρά)

 • ΑΠ (ανάποδη πλευρά)

Διαστάσεις: Περίπου 9 εκ. X 9 εκ.

Οδηγίες:

Κρατώντας μαζί και τα δύο νήματα, κάντε 13 γ.σ.α

Σειρά 1 ΚΠ: αρ.γ. στο 2ο γ.σ.α. από το βελονάκι και στη συνέχεια σε κάθε επόμενο γ.σ.α. μέχρι το τέλος (12 πόντοι συνολικά). Γυρίστε.

Σειρά 2: 1 γ.σ.α (δεν μετράει σαν πόντος), αρ.γ. στον πρώτο πόντο, μέχρι το τέλος (12) . Γυρίστε.

Επανάληψη σειρά 3 – 15 σειρά : Επαναλαμβάνετε μέχρι να έχει διάσταση περίπου 9 εκ. x 9 εκ. Κρύψτε και κόψτε τα νήματα.

Φτιάξτε ένα δεύτερο ίδιο τετράγωνο.

Ράψτε με βελόνα και με τα δύο νήματα που χρησιμοποιήσατε, φροντίζοντας να έχουν μεγάλο μάκρος, ως εξής:

Ενώστε και τα δύο κομμάτια, ΑΠ με ΑΠ (οι ΚΠ να κοιτάζουν απ’ έξω). Ράψτε ξεκινώντας από την αριστερή, πάνω πλευρά (αφήστε μια μακριά ουρά νημάτων, για να φτιάξετε στη συνέχεια τον φιόγκο), με κατεύθυνση προς τα κάτω και γύρω. Όταν έχετε ράψει τις 3 πλευρές, ασφαλίστε ελαφρά τα νήματα, χωρίς να τα κόψετε. Τοποθετήστε το φακελάκι με τη λεβάντα μέσα στον πλεκτό φάκελο και συνεχίστε ράβοντας χαλαρά και το πάνω μέρος. Όταν φτάσετε στο τέλος, φτιάξτε έναν φιόγκο με την αρχική ουρά νημάτων που είχατε αφήσει.

Τα πλεκτά σας φακελάκια είναι πλέον έτοιμα να μπουν σε συρτάρια και τσάντες, χωρίς κίνδυνο να βγει έξω η αποξηραμένη λεβάντα και να λερώσει τριγύρω. Με το χαλαρό ράψιμο που κάνατε στο πάνω μέρος, μπορείτε να ανοίξετε το φάκελο όσες φορές θέλετε (και να τον ξαναράψετε άφοβα) και να ανανεώσετε έτσι, την αποξηραμένη λεβάντα με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. Επίσης, το φίλτρο τσαγιού που χρησιμοποιήσαμε για το εσωτερικό, είναι πορώδες και το άρωμα της λεβάντας διαχέεται ολοζώντανο!

Γι’ αυτό, άλλωστε, ονομάζεται και “Έξυπνο φακελάκι λεβάντας”!

Αφήστε το σχόλιό σας